Koko nimivalikoima 1700- ja 1800-luvulla tuntuu usein varsin suppealta, sillä perintönimet olivat voimissaan. Siksi myös omassa suvussani on joka toisessa sukupolvessa Tuomas Samulinpoika, joka toisessa Samuli Tuomaanpoika. Välillä onneksi tulee vastaan myös mielikuvituksellisia nimivalintoja.
Palstojen ikisuosikkeja ovat Ilmari Kiannon lapset, mutta oma perinteinen esimerkkini on Oulaisten erikoisuus, yhdentoista etunimen amiraali Ernst Gustav Julius Caesar Fredrik Wilhelm Atos Porthos Aramis Romulus Remus Thitz. Kasteessa amiraali sai vain kaksi ensimmäistä nimeä, mutta pienestä pilasta alkanut nimenmuutos jäi elämään, joten myös Oulaisten seurakunnan pappi sai kärsivällisesti merkitä rippikirjaan kaikki yksitoista etunimeä. Kuolleiden luettelossa koko litania typistyi nimiin Julius Caesar.
Ernst Gustav Julius Caesar Fredrik Wilhelm Atos Porthos Aramis Romulus Remus Thitz. Kuva: Wikimedia Commons |
Erikoisuuksia löytyy myös esivanhempieni talonpoikaissuvuista. Paavolassa syntyi 27.9.1878 isoäitini isän ensimmäinen vaimo Brita Lisa, jonka isä oli Sanherib Abram. Vaikka raamatullinen Sanherib-nimi vaikuttaa harvinaiselta, se oli kaiketi oman aikana muotinimi, sillä samalta rippikirjan sivulta löytyy kaksi Sanheribia, molemmat vieläpä Ukonahon tilan torppareita. Muutama vuosikymmenen myöhemmin Brita Lisa synnytti tyttären, joka puolestaan sai viehättävän nimen Impi Ihanelma.
Sanherib Ukonaho Kuva: SSHY |
Sanheribin kanssa samaan raamatullisten nimien sarjaan kuului isoisäni isoisän veli Enok. Enok-nimeen ei sukututkimuksessa voi olla törmäämättä, sen verran yleinen se on aikanaan ollut. Vanhaa testamenttia on epäilemättä luettu myös Vihannissa, missä torppari Matts Mattsson Kuusiratin perheessä olivat 1860-luvulla veljekset Jafet, Eleasar ja Nimrod. Haapavedellä puolestaan syntyi 26.3.1840 poika nimeltä Malchus.
Pyhä Kunigunda Kuva: Wikimedia Commons |
Myös 1900-luvun nimet voivat aiheuttaa päänvaivaa sukututkijalle ja historianharrastajalle. Vain jokunen viikko sitten selvitin tämänhetkiseen työprojektiini liittyvää arvoitusta - oliko Tammisaaren punavankileirillä vuonna 1918 kuollut Riitto Laine mies vai nainen? Täyttä varmuutta en kirkonkirjoista saanut, mutta arvaukseni on, että Riitto oli todellisuudessa Fritiof.
Kaikista vastaan tulleista nimistä suloisin on kuitenkin Pulkkilassa 1870-luvulla asuneen höyrylaivakapteeni Starckin tytär Aina Suloinen.
Kaleva 13.2.1906 nro 36 |
Lähteitä ja lisää lukemista:
Turunen, Harri: Yhdentoista etunimen amiraali: totta ja tarua Oulaisista ja oulaislaisista. Oulaisten kotiseutuyhdistys, Oulainen 1991.
Paavolan seurakunta, syntyneet 1873-1879, SSHY:n kuva 47
Paavolan seurakunta, rippikirja 1875-1882, SSHY:n kuva 344
Vihannin seurakunta, rippikirja 1865-1874, Alpuan kylä, Kuusirati nro 8,
SSHY:n kuva 37
Haapaveden seurakunta, syntyneiden ja kastettujen luettelo 1828-1850 (IC:5)
Haapaveden seurakunta, syntyneet ja kastettujen luettelo 1781-1810 (IC:3)
Pulkkilan seurakunta, rippikirja 1867-1880, Pulkkilan kylä, Laukka nro 2,
SSHY:n kuva 40
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti