tiistai 1. joulukuuta 2015

Pakolaisena omassa maassa

Kiivaana jatkuva keskustelu turvapaikanhakijoista ja pakolaisista palautti mieleeni esi-isäni Seppä-Jaakon, joka pakeni 1700-luvun alkupuolella isovihan kauhuja Ruotsiin, Pohjanlahden toiselle puolelle Bjärtrån pitäjään. Kolmisen vuotta kestäneen pakomatkan jälkeen Jaakko palasi Pyhäjoelle, asettui Maijalan tilalle ja sai näin sukunimekseen Maijalan. Suomeen paluuta edeltävissä lähteissä sukunimeksi on kirjattu vaihdellen niin Corren, Korle kuin Korre.

Venäläisjoukkojen kylväessä hävitystä Pohjanmaan rannikkopitäjissä Jaakko pärjäili Ruotsissa aluksi varsin mukavasti, sillä kirkkoherran mukaan hän "giör god förtienst". Tilanne kuitenkin muuttui, sillä vuonna 1721 kirkkoherra kirjasi muistiin, että Jaakolla oli mukanaan poika ja vaimo sekä viisi lasta, kaikki rutiköyhiä.

Sen parempi tilanne ei ollut vastarannalla Suomessa. Pyhäjoen kirkkoherra Nils Mathesius pakeni perheineen Ruotsiin. Vuosilta 1715-1721 Pyhäjoen seurakunnan kuolleiden luetteloon on merkitty lähinnä vain kirkkoherran oman perheen tietoja. Hudiksvallin lähelle suuntautuneen pakomatkan aikana kirkkoherra Mathesiuksen perheestä kuoli neljä lasta.

Kirkkoherra itse kuvaa kirkonkirjoissa isonvihan aikaa Pyhäjokilaaksossa seuraavasti:

"Ifrån A:o 1714 in til 1718 äro af Ryssen ihjälslagna, af somblige j siukdomen af een swår hunger förorsakad, döde blefne j Pyhäjoki pastorat utj een Summa 1697 personer Förutan dhem som uppe j Sochnet j synnerhet j Pyhäjerfwi äro Sootdöde. af Ryssen bortförde 429 Pers.

"Vuodesta 1714 vuoteen 1718 kuoli Pyhäjoen seurakunnassa venäläisten tappamina sekä pahan nälän aiheuttamien sairauksien näännyttäminä yhteensä 1697 henkeä. Heidän lisäkseen pitäjän itäosassa, varsinkin Pyhäjärvellä kuoli moni tauteihin. Venäläiset veivät mukanaan 429 henkeä."

Kuva: Digitaaliarkisto

Jaakon vaiheiden selvittely jatkuu edelleen.

Lähteet:

2 kommenttia:

 1. Hei! Kiva saada lisää tietoa, tutkin samaa henkilöä itsekin. Olisikohan lähteitä saatavilla lisää tuohon pakomatkaan liittyen? Tässä linkki Genin profiiliin Jaakko Kaarlenpojasta:

  https://www.geni.com/people/Jaakko-Maijala/6000000065980204821

  yst. Pekka S.

  VastaaPoista
 2. Hei Pekka, tämä kommentti on mennyt ihan ohi, ja Genistä päätellen löysit lähteet ihan omin avuin. Jaakko löytyy vaimonsa ja lastensa kanssa täältä Korre-nimellä:

  https://www.genealogia.fi/hakem/flykting/flykting58.htm

  Ja täältä Korle-nimellä:

  https://www.genealogia.fi/hakem/flykting/flykting59.htm

  Olen tosin miettinyt, onko kyse samasta henkilöstä, jos kerran ensin on rutiköyhä ja sitten pärjääkin ihan kohtalaisesti.

  Jaakko on ollut minulla ikuisuusprojektina ja olen yrittänyt selvittää iät ja ajat hänen taustaansa. Oli mahtavaa huomata tässä kesällä kerran, että Geniin oli ilmestynyt uutta tietoa. Iso kiitos! Lähetäthän sähköpostia tai viestin FB:n kautta, jos sinulla on jotain uusia tutkimustuloksia.

  VastaaPoista