torstai 14. helmikuuta 2019

Oulaisten hautausmaalla, osa 4

Aarne Koskinen ja hänen isänsä Abram Koskinen ovat olleet olennainen osa Oulaisten kauppiaskuntaa, ja heistä on kirjoitettu ennenkin. Kuten KirjastoVirman esittelyistä käy ilmi, Rosa Elinda Pekuri oli Aarne Koskisen puoliso, mutta mitä muuta hänestä voisi saada selville? Entä keitä olivat samaan hautakiveen merkityt Elisabet Koskinen ja Maria Ahl?Syyslomalla Oulaisten kotiseutuarkistossa selaamani valokuva-albumit osoittautuivat jälleen kerran todellisiksi aarteiksi, sillä ne antoivat kasvot kaikille kolmelle naiselle - niin Rosa Pekurille, Elisabet Koskiselle kuin Maria Ahlille.

Rosa eli Ruusa Elinda Pekuri syntyi vuonna 1887 Raahessa. Hänen isänsä Antti August Pekuri oli merimies jo toisessa polvessa, ja merimies oli myös hänen äitinsä Rosa Emilia Kytölän isä Henrik. Kuten isän ammatista voi päätellä, Rosa varttui merimiesten asuttamassa toisessa kaupunginosassa, talossa, joka sijaitsi tontilla numero 10. Kartoista päätellen tonttia reunustava katu on nykyinen Kauppakatu. Rosan ollessa viisivuotias Antti-isä jäi pysyvästi maihin ja ryhtyi Raahen seurakunnan suntioksi. Suntion tehtävissä hän toimikin siitä lähtien kolmisenkymmentä vuotta "hoitaen tehtävänsä säännöllisesti ja mitä huomattavimmalla tarkkuudella". Rosan nuoruusvuosista ei arkistolähteistä löydy lisätietoa - ei edes vahvistusta sille, oliko vuonna 1908 Raahesta Hankoon muuttanut Rosa Pekuri etsimäni Rosa itse vai hänen täyskaimansa.

Rosa Pekuri tuntemattoman Gurlin seurassa

Kun Rosa vuoden 1912 tienoilla avioitui Aarne Koskisen kanssa, kauppiaantaloa emännöi leskeksi jäänyt Liisa Koskinen, omaa sukua Ahl. Lisäksi talouteen kuului sekalainen joukko palvelusväkeä, kaupan työntekijöitä ja lesken sisar Maria Ahl. Elisabet eli Liisa ja Maria Ahl olivat Rosan tavoin kotoisin Raahesta, neljännestä kaupunginosasta, aivan torin tuntumasta. Myöhemmin perhe muutti ensimmäiseen kaupunginosaan, mutta vaikka perhe asui kaupungissa, rippikirjoissa työmieheksi merkitty perheen isä Johan Petter Ahl tuskin liikkui kotinurkilla ainakaan kevättalvella, sillä se oli pikikokkina työskenneelle miehelle kiireistä aikaa.

Kolmekin vuorokautta kesti korventaminen, ja pikimestarin piti tuon tuostakin tutkia keitoksensa kypsyyttä. Pikinen äijä pisti kattilasta pikimällin poskeensa: jos pureskellessa mälli tarttui hampaisiin, täytyi lisätä tulta, mutta jos se ei enää tarttunut, oli keitos kypsä. (Samuli Paulaharju: Wanha Raahe) 

Elisabet Koskinen, os. Ahl


Maria Ahl

Ahlin perheessä aikuisiälle varttui viisi lasta - Johan Erik s. 1838, Elisabet s. 1845, Katrina s. 1848, Anna Greta s. 1850 ja Maria s. 1853. Vanhempien kuoltua Elisabet lähti puotineidiksi Oulaisiin Koskisen kauppaan ja jäi sille tielleen. Monien raahelaisnuorukaisten tavoin Johan lähti merille, avioitui ja perusti perheen. Katrina, Anna Greta ja Maria hankkivat palveluspaikan. Heistä Anna Greta avioitui paikkakunnalla, Maria muutti Liisan perheeseen Oulaisiin ja Katrina löytyy rippikirjoista palvelusväen joukosta niin pitkään kuin digitoituja rippikirjoja löytyy. Myös Johanin poika ryhtyi merimieheksi, ja hänen kohtalokseen koitui matka norjalaisella Alabama-purjelaivalla, joka haaksirikkoutui Atlantilla matkalla Pensacolasta Rotterdamiin.

Oulun ilmoituslehti 22.10.1899

Valitettavan usein arkistoja selatessa käy niin, että osa kysymyksistä jää ilman vastausta. Niin tälläkin kertaa. Kuka oli se pieni tyttö, jonka kuvan alle oli kirjoitettu "Ahl Raahe"? Kenties Liisan ja Marian sisarusten lapsia tai lapsenlapsia?
Lähteitä ja lisää lukemista:

Kuvat: Oulaisten kotiseutuyhdistys

Samuli Paulaharju: Wanha Raahe

Raahen seurakunta, lastenkirja 1891-1900, SSHY:n kuva 41
Oulun läänin henkikirjat, Oulainen 1913

Raahen seurakunta, rippikirja 1840-1846, digitaaliarkiston kuva 87
Raahen seurakunta, rippikirja 1847-1853, digitaaliarkiston kuva 32
Raahen seurakunta, rippikirja 1854-1863, digitaaliarkiston kuva 37
Raahen seurakunta, rippikirja 1865-1874, digitaaliarkiston kuva 58
Raahen seurakunta, rippikirja, 1875-1884, SSHY:n kuva 145
Raahen seurakunta, rippikirja 1871-1881, SSHY:n kuva 2

Pohjalainen 12.4.1892
Oulun ilmoituslehti 22.10.1899
Kotimaa 9.5.1922
Raahe 25.11.1908

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti