perjantai 23. marraskuuta 2018

Kotiseutuarkiston aarteet

Syyslomalla pääsin käymään Oulaisten kotiseutuarkistossa. Vaikka vierailun varsinainen tarkoitus oli tutkia seuraavaan kirjoitukseen liittyvää tilikirjaa, arkistosta löytyi kaksi todellista aarretta.

Kaatopaikkakuormasta arkistoon oli pelastettu kaksi valokuva-albumia. Toinen albumeista sisälsi oulaistelaisen kauppiaan Nikolai Ojajärven kuvia Amerikasta - sekä omista perheenjäsenistä että muista suomalaissiirtolaisista. Toisessa albumissa puolestaan oli useita visiittikorttikuvia Oulaisten ylimpään yhteiskuntaluokkaan kuuluneista henkilöistä. Koska visiittikorttikuvat olivat oman aikansa käyntikortteja, mukaan mahtui paikkakuntalaisten lisäksi myös muita henkilöitä, jotka albumin tuntematon omistaja oli kaiketi joskus tavannut.

Useimmat albumin kuvista olivat nimeämättömiä, mutta joukossa oli myös nimettyjä kuvia. Erityisen mukava yllätys oli albumin löytynyt kuvapari, aiemman kirjoitukseni isä ja poika Björklund.

Kauppaneuvos Björklund
Kuva: Oulaisten kotiseutuarkisto

Eugen Björklund
Kuva: Oulaisten kotiseutuarkisto

Nähtäväksi jää, säilyykö Eugen Björklundin hautakivi Oulaisten hautausmaalla ensi kesän jälkeen. Seurakunta on merkinnyt hoitamattomat haudat, ja ellei niitä kunnosteta, hautaoikeus menetetään (ks. kirkkoneuvoston pöytäkirja 20.9.2018).


Lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti